Ponedjeljak, 03 Travanj 2023 15:10

Zašto vježbati lice?

Danas nakon jutarnje vježbe lica, nastavila sam spremanje za posao. Bacila sam još jedan pogled na sebe u ogledalu i osjećala sam se baš dobro u svojoj koži. Lice mi je bilo sjajno i prirodno rumeno.

Zadovoljno sam se nasmiješila sama sebi. Nije mi niti pala na pamet misao da mi je potrebna još neka dodatna akcija uređivanja lica. Naravno, osim one svakodnevne njege koju sam napravila prije samog vježbanja. Osim toga, bila sam puna energije za novi dan. Upravo tada odlučila sam napisati ovaj blog. Kako bih podijelila s tobom, draga moja, svoja iskustva i svoju životnu školu.

Priznajem da mi nekada prije nije padalo na pamet da vježbam lice a jako sam dobro znala kako se osjećam i kako mi tijelo izgleda nakon trčanja, hodanja, planinarenja ili bilo koje druge vrste pokreta tijela. Zašto? Odgovor je jednostavan. Do tada uopće nisam svoje lice promatrala kao dio tijela. Niti sam znala a ni promišljala o tome da lice i vrat imaju preko 50 mišića te da je i njima potrebno isto što i ostatku tijela - vježbanje za bolji tonus i masaža za opuštanje. Istina je i da do tada nisam na svom licu uočavala niti prve znakove starenja. Prve bore. Pomalo tužan izgled lica i onda kada nisam tužna. Sve to potaklo me na istraživanje o prirodnim metodama i dovelo do joge lica koju sam počela prakticirati prije tri godine. A danas ju i podučavam.

Joga lica je definitivno još jedna moja predivna navika od koje se osjećam jako dobro. Donosi mi fizičke dobrobiti. Neke od njih su da primjećujem kako su mi moji spušteni kapci ipak uzdignutiji, kutovi usana više ne idu toliko prema dolje, osvijestila sam kakvo mi je držanje tijela i zašto me toliko bolio vrat, moja čeljust je opuštenija, podočnjaci su manji, manja je otečenost ispod očiju, shvatila sam što mi stvara bore na vratu i kako mogu zategnuti kožu vrata i podbradak. Osvijestila sam da je spavanje na desnom boku kao i miš kojeg svakodnevno koristim doveo do toga da mi je cijela desna strana lica opuštenija. Osim toga, s obzirom da se joga lica radi pred ogledalom, već nekoliko godina češće se gledam u oči. Tako sam počela osjećati veću nježnost prema sebi. Više prihvaćati sebe takvom kakva jesam. Nesavršenom. Ali ponosnom što se trudim izgledati i osjećati se dobro i imati onu mladenačku energiju u sebi. Osjećam ju danas u mojoj 46-oj kao i nekad u studentskoj dobi.  

Joga lica donosi mi fizičke, mentalne i duhovne dobrobiti. Najkraće rečeno pomaže mi osjećati se dobro izvana i iznutra, pomaže mi vidjeti sebe a i svijet oko sebe puno ljepšim nego što sam ga znala vidjeti prije. Pomogla mi je da puno bolje shvaćam da je ipak jako puno toga u mojim rukama.

Moja misija je ispunjena ako sam te uspjela potaknuti da i sama isprobaš što ti sve može donijeti ulazak u svijet joge lica. I evo bilo bi super da pročitaš ovaj tekst i ako si puno mlađa jer tako možeš puno toga prevenirati. Što prije kreneš to je bolje za tebe! I u isto vrijeme vrijedi da nikada ti nije kasno za novi početak!